AkzoNobel onderzoekt CO2 als grondstof

AkzoNobel onderzoekt CO2 als grondstof

18-09-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

AkzoNobel en cleantechbedrijf Photanol onderzoeken de mogelijkheden van CO2 als grondstof voor chemicaliën. Die chemische bouwstenen moeten fossiele grondstoffen vervangen.

AkzoNobel maakt gebruik van de door Photanol ontwikkelde technologie op basis van klassieke fotosynthese bij planten. In dit proces zetten blauwalgen met behulp van zonlicht CO2 om in vooraf bepaalde grondstoffen als bioplastic of biobrandstof. Het enige bijproduct is zuurstof. "Het is plug-and-play: als we een ander gen in de bacterie stoppen, komt er een ander product uit", legde hoogleraar microbiologie Klaas Hellingwerf en grondlegger van het Amsterdamse bedrijf eerder uit.

De samenwerking moet een opstap vormen voor de commerciële productie van organische chemicaliën van de vierde generatie. AkzoNobel en Photanol beginnen met de ontwikkeling van een aantal specifieke chemicaliën die Specialty Chemicals, een van de bedrijfsonderdelen van het concern, veel gebruikt.

Steeds meer bedrijven zien CO2 als bruikbare grondstof voor een veelheid aan producten. Bayer werkt aan een productiefaciliteit in het Duitse Dormagen voor de omzetting van het broeikasgas. Het concern denkt een manier gevonden te hebben om CO2 te verwerken tot grondstof voor verschillende kunststoffen, zoals polyurethaan.

Bron: AkzoNobel | Foto: Erik de Haan, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie