Bedrijven VS vrijwillig zonder superbroeikasgas

Bedrijven VS vrijwillig zonder superbroeikasgas

18-09-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Grote Amerikaanse bedrijven als Coca-Cola, PepsiCo, Red Bull, DuPont en Honeywell hebben maatregelen aangekondigd om de uitstoot van superbroeikasgassen te verminderen.

De uitfasering betreft de zogeheten hydrofluorkoolwaterstoffen (HFK’s), chemische koelmiddelen voor huishoudelijke, commerciële en industriële koeling en airconditioning. De concerns hebben toegezegd de koelmiddelen vrijwillig uit te bannen. Dat is bekend gemaakt na een bespreking met de Amerikaanse president Barack Obama.

Alle nieuwe koelautomaten van Coca-Cola voor frisdranken zijn voortaan HFK-vrij. Concurrent PepsiCo wil in 2020 volledig zijn afgestapt van het broeikasgas. Honeywell, producent van onder meer klimaatbeheersingssystemen, verhoogt de productie van milieuvriendelijke koelsystemen en isolatiematerialen.

 

Alternatieven

 

De Verenigde Staten zijn de grootste producent van HFK's, maar nog niet ver gevorderd in de afschaffing ervan. Anders dan in Europa is de uitfasering van superbroeikasgassen niet bij wet geregeld. Obama wil de afspraken onder het Montreal Protocol, om de productie en het gebruik van de chemische koudemiddelen te verminderen, nieuw leven inblazen. De Environmental Protection Agency, het Amerikaanse milieubureau, presenteert op korte termijn een lijst met alternatieve producten en gaat trainingen geven om bedrijven te helpen HFK-vrij te opereren.

De sterkste HFK-koudemiddelen zijn per kilogram zo'n 3800 keer sterker dan CO2. HFK's waren bedoeld als veilig alternatief voor CFK's die de ozonlaag aantastten. Pas veel later ontdekten wetenschappers dat hydrofluorkoolwaterstoffen weliswaar ozonvriendelijk zijn, maar ook een sterk broeikasgas.

Bron: Environmental Leader, RTCC, Christian Science Monitor | Foto: Mike Mozart, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie