Energieverbruik bedrijven nauwelijks toegenomen

Energieverbruik bedrijven nauwelijks toegenomen

19-09-2014 12:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het energieverbruik bij bedrijven is nauwelijks gegroeid. Vooral als gevolg van de beperkte economische groei. Ook huishoudens verbruiken steeds minder stroom en gas.

Dat blijkt uit de Energietrends 2014 van Energie Centrum Nederland (ECN) en de brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland.

Het energieverbruik bij bedrijven beleefde door de crisis in 2009 een dieptepunt. Het jaar daarop nam het verbruik weer iets toe. In 2012 was de stijging minimaal. De industrie is goed voor tweederde van het energieverbruik, terwijl die nog geen 4 procent van het totale aantal bedrijven betreft. De chemische industrie en de glastuinbouw zijn grootverbruikers. Meer dan de helft van het brandstofverbruik in de industrie is gebruik als grondstof voor bijvoorbeeld kunststoffen.

De andere helft is bestemd voor verhitting en elektriciteit. In het operationele verbruik is gas gestabiliseerd en het elektriciteitsverbruik neemt niet of nauwelijks toe, ondanks toenemend dataverkeer.

 

Huishoudens

 

Het totale energieverbruik voor de verwarming van huishoudens daalt al meer dan 15 jaar, terwijl het aantal huishoudens groeit. Vanaf 1995 met zo'n 23 procent tot een gemiddeld verbruik per jaar van 1340 kubieke meter per huishouden. Dat komt vooral doordat CV-ketels zuiniger zijn en nieuwbouw woningen beter zijn geïsoleerd. Het stroomverbruik is sinds 2008 met ongeveer 3 procent afgenomen tot gemiddeld 3500 kWh per huishouden.

Huishoudens met zonnepanelen blijken veel zuiniger met stroom om te gaan nu ze direct zicht hebben op de opwekking van stroom en het huishoudelijk gebruik. Onderzoek van de Wageningen Universiteit en Ecofys wees eerder uit dat zodra mensen zelf investeren in zonnepanelen, zij zich energiezuiniger gaan gedragen. Inmiddels hebben naar schatting 180.000 Nederlandse huishoudens zonnepanelen aangeschaft.

Bron: Netbeheer Nederland | Foto: Netbeheer Nederland

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie