TNO ontwikkelt energiezuinig zuiveringssysteem

TNO ontwikkelt energiezuinig zuiveringssysteem

07-10-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoeksinstituut TNO heeft een efficiënte en energiebesparende techniek ontwikkeld om chemicaliën te zuiveren.

Na een ontwikkelingsperiode van vijftien jaar is de technologie onder de naam ‘Hydraulic Wash Column’ (HWC) gereed voor de markt. Door middel van een waskolom, ter grootte van acht centimeter, achter een smeltkristallisator worden onzuiverheden door een tegenstroomse wassing uit de productstroom verwijderd. De technologie levert een productzuiverheid tot 99,9 procent en kan voor de zuivering van zowel vaste als vloeibare producten gebruikt worden.

Een nadeel van de meeste zuiveringstechnieken is dat deze veel energie verbruiken. De HWC zorgt voor een energiebesparing van 20 tot 90 procent. Verder is de HWC-technologie goed schaalbaar en kan dus zowel kleinschalig als grootschalig toegepast worden. Om de technologie te vermarkten is het bedrijf SoliQZ opgericht.

Volgens Nicolaas Viets, CEO van SoliQZ kunnen chemische bedrijven in zogenaamde ‘pilot plants’ van Zeton de HWC-technologie uitproberen. Het Canadese bedrijf Zeton heeft een vestiging in Enschede en verzorgt laboratoria voor de chemische- en farmaceutische industrie. Viets denkt dat de technologie niet alleen in de chemische industrie, maar ook in de elektronische- en farmaceutische industrie te gebruiken is.

Na de pilot worden de bedrijven begeleid als zij de technologie willen implementeren. De klanten krijgen zowel bij semi-commerciële productie als bij grootschalige productie steun van SoliQZ en Zeton.

Tot nu toe zijn er ruim vijftig kleinschalige pilots voor klanten uitgevoerd en is de technologie op industriële schaal beschikbaar. Een voorbeeld is de installatie bij een Duitse producent van fosforzuur, Solvay.

Bron: energienieuws, soliqz | Foto: Michael Porter, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie