Nobelprijswinnaars roepen op tot duurzaamheid

Nobelprijswinnaars roepen op tot duurzaamheid

07-10-2014 11:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elf Nobelprijswinnaars roepen op tot een 'revolutie' in de manier waarop de mensheid leeft, werkt en reist. Alleen door een duurzame levensstijl kan de milieu-impact verminderen.

De laureaten houden hun pleidooi voor een duurzamere maatschappij op het Nobel Laureates Symposium on Global Sustainability, dat samenvalt met de bekendmaking van de Nobelprijswinnaars 2014 in Stockholm.

Alleen dan is een blijvende impact op de ecosystemen waarvan wij afhankelijk zijn, te voorkomen, menen de oud-prijswinnaars. Volgens de Britse krant The Guardian zijn de laureaten bezorgd over het tempo waarin ecosystemen achteruit gaan, en het vooruitzicht dat de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging op aarde niet beperkt blijft tot 2 graden Celsius.

De oud-Nobelprijswinnaars besteden veel aandacht aan hernieuwbare energiebronnen, die de plaats moeten innemen van fossiele brandstoffen. Opkomende economieën moeten die nieuwe technologie zo snel mogelijk gaan toepassen. Anders blijven zij voor hun ontwikkeling afhankelijk van fossiele brandstoffen. In de toekomst leidt dat tot grote veranderingen in ons klimaat, die de leefomstandigheden van delen van de wereldbevolking kunnen destabiliseren, zegt Brian Schmidt, winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde in 2011.

Volgens Peter Doherty, in 1996 de winnaar van de Nobelprijs voor Geneeskunde, moeten bedrijven, politici en consumenten de impact op het klimaat en het milieu bij ieder besluit meenemen. "Duurzaamheid moet altijd centraal staan. Voor water, voedsel, bodem en lucht."

Bron: The Guardian | Foto: Nobel Comité 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie