Nobelprijs Natuurkunde voor energiezuinige LED

Nobelprijs Natuurkunde voor energiezuinige LED

08-10-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar de uitvinders van de energiezuinige LED-lamp. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen bekendgemaakt.

Het team achter de vernieuwende LED-technologie bestaat uit de Japanners Isamu Akasaki (85), Hiroshi Amano (54) en de in Japan geboren Amerikaan Shuji Amano (60). De drie mannen  ontwikkelden aan het begin van de jaren negentig de blauwe LED.

Volgens het Comité dat de Nobelprijzen ieder jaar toekent, heeft het drietal eraan bijgedragen dat wereldwijd energiezuinige en duurzame verlichting beschikbaar is. Het energieverbruik is vergeleken met een gewone gloeilamp tot 80 procent lager. LED-lampen gaan bovendien honderd keer langer mee. Het comité benadrukte dat de vinding vooral van belang is voor de anderhalf miljard mensen zonder elektriciteit. Met behulp van zonnestroom hebben zij toch verlichting.

Rode en groene LEDs zijn al veel ouder. Met de uitvinding van de blauwe LED, gebaseerd op het halfgeleidermateriaal galliumnitride, kon de industrie ook lampen met wit licht maken. Hoe eenvoudig de vinding nu ook klinkt, wetenschappers hebben jarenlang gezocht naar deze oplossing.

De Nobelprijs voor de Natuurkunde heeft een waarde van omgerekend € 880.000 die zij onderling moeten verdelen.

Bron: Nobelprijzen, NOS, Het Laatste Nieuws | Foto: Mike Deal, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie