Nieuwe koelkast bespaart energie

Nieuwe koelkast bespaart energie

15-10-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 Het vervangen van oude koelkasten is goed voor een lagere energierekening en beter voor het milieu.

Dat stelt Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie over milieu en energie. Ruim 50 procent van de Nederlandse koelkasten is zeven jaar of ouder. Dat zijn meer dan vijf miljoen oude koelkasten. Ruim 85 procent van de consumenten koopt pas een nieuwe koelkast als de oude kapot is. Toch zijn moderne apparaten met een energielabel A+++ tot 60 procent zuiniger dan oudere exemplaren.

Als het verouderde model wordt ingeruild, scheelt dat ongeveer € 50 op de energierekening. Afhankelijk van het model en de leeftijd van de koelkast kan dat bedrag oplopen tot € 100 euro. Het vervangen van alle oudere koelkasten door de meest zuinige koelkast zou een besparing opleveren van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van bijna 300.000 huishoudens.

Om de inruilactie extra te stimuleren, organiseert organisatie samen met onder andere de Woonbond van 13 tot en met 19 oktober de Week van de Energierekening. “Vaak weten mensen niet goed hoe hun energierekening is opgebouwd", zegt Marlon Mintjes van Milieu Centraal. "Consumenten kunnen zelf toch invloed uitoefenen op het verminderen van de energiekosten.”

Volgens de organisatie wegen de energiebesparing en de bijbehorende milieuwinst bij de voortijdige aankoop van een nieuwe koelkast op tegen het extra grondstoffenverbruik en de milieubelasting.

Bron: nu.nl, vara.nl, milieucentraal.nl | Foto: Levi De Laere, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie