EU moet meer doen aan eigen CO2-uitstoot

EU moet meer doen aan eigen CO2-uitstoot

16-10-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Unie doet te weinig om de eigen CO2-uitstoot te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Rekenkamer.

De Rekenkamer onderzocht de CO2-uitstoot van vijftien instellingen van de Europese Unie, waaronder de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Rekenkamer zelf.

Veruit de grootste vervuiler is het Europees Parlement. De hoge CO2-voetafdruk wordt vooral veroorzaakt door de maandelijkse verhuizing tussen Brussel en Straatsburg. De europarlementariërs en de administratieve ondersteuning zorgden in 2012 voor bijna 92.000 ton CO2. Dat is bijna evenveel als de andere veertien Europese instellingen samen.

Volgens de Rekenkamer maakt de Europese Unie onvoldoende gebruik van de eigen instrumenten. De invoering van het Europees milieu-auditsysteem EMAS verloopt langzaam en de informatieverstrekking over de werkelijke uitstoot is onvolledig.

 

Goede voorbeeld

 

"De EU-instellingen en -organen moeten het goede voorbeeld geven ten aanzien van de aankomende EU-doelstelling voor 2030 voor het terugdringen van de uitstoot", zegt onderzoeksleider Ladislav Balko van de Europese Rekenkamer. "Dat is van belang voor hun eigen geloofwaardigheid en van die van het EU-klimaatbeleid."

De Europese Commissie streeft ernaar de CO2-uitstoot in Unie in 2020 met 20 procent te verminderen ten opzichte van 1990. In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent zijn gedaald. Het Europees Parlement wil in dat jaar een emissiereductie van 40 procent hebben bereikt.

Bron: NuZakelijk | Foto: Europees Parlement

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie