'Klimaatverandering bedreiging nationale veiligheid'

'Klimaatverandering bedreiging nationale veiligheid'

16-10-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse minister Chuck Hagel van Defensie noemt de gevolgen van klimaatverandering 'een bedreiging van de nationale veiligheid'. Het Amerikaanse leger moet zich daarop voorbereiden.

Een toename van de gemiddelde wereldwijde temperatuur, een stijgende zeespiegel en frequentere weersextremen vormen een bedreiging voor de stabiliteit in de wereld, zei Hagel. Bijvoorbeeld door voedsel- en watertekorten, epidemieën, vluchtelingenstromen en conflicten over grondstoffen.

De bewindsman presenteerde tijdens een conferentie van de ministers van Defensie van Noord- en Zuid-Amerika een gedetailleerd plan over de ingrijpende gevolgen die klimaatverandering met zich meebrengen. De 2014 Climate Change Adaptation Roadmap beschrijft hoe klimaatverandering nieuwe eisen stelt aan de verschillende krijgsmachtonderdelen van de Verenigde Staten.

 

Samenwerking

 

De Roadmap concludeert onder andere dat de VS moet rekenen op een toenemend aantal hulpverzoeken voor humanitaire missies bij natuurrampen. Militaire installaties in de Amerikaanse kustgebieden lopen gevaar bij een stijging van de zeespiegel. Wapensystemen en essentiële militaire ondersteuning moeten onder extremere omstandigheden kunnen functioneren. Klimaatverandering wordt een vast onderdeel van militaire operaties en trainingen.

Hagel benadrukte de noodzaak van onderlinge samenwerking. Hij wil dat de ministers van Defensie aanschuiven bij de komende VN-klimaatconferentie in december in Peru. Volgens Hagel is klimaatverandering niet alleen een milieukwestie. De gevolgen kunnen bestaande problemen als terrorisme en besmettelijke ziekten verergeren.

De opmerkingen van de Amerikaanse bewindsman krijgen bijval uit militaire kringen. Adviseurs van het invloedrijke Center for Climate and Security zeggen dat Hagel niet wegloopt voor de werkelijkheid. Het is volgens hen tijd dat politici in Washington zijn voorbeeld volgen.

Bron: AP, Newsweek, CCS | Foto: Wikipedia

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie