Bandenindustrie VS haalt rubber uit eigen land

Bandenindustrie VS haalt rubber uit eigen land

27-10-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Autobandenfabrikant Cooper heeft een autoband ontwikkeld uit een alternatieve bron van rubber. De bouwstof is afkomstig van de Guayule plant.

De bandenfabrikant werkt in het onderzoek onder meer samen met de Universiteit van Arizona en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Volgens Cooper blijkt uit diverse tests met het nieuwe biomateriaal dat de prestaties minstens even goed zijn als die van gewone autobanden.

De Guayule plant groeit in het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico en levert een hoogwaardige kwaliteit rubber. Het inheemse gewas zou op termijn synthetisch rubber en geïmporteerd, natuurlijk rubber van de Braziliaanse rubberboom moeten vervangen.

Niet alleen Cooper onderzoekt de mogelijkheden van de Amerikaanse rubberplant. Bandenfabrikant Bridgestone is samen met de Yulex Corporation bezig met soortgelijk onderzoek. Buitensport-kledingfabrikant Patagonia werkt aan de vervanging van het synthetische neopreen door natuurlijk Guayule-rubber voor de fabricage van surfpakken.

Bron: sustainablebrands.com | Foto: lincolnblues, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie