IPCC: CO2-uitstoot in 2100 naar nul

IPCC: CO2-uitstoot in 2100 naar nul

03-11-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De gevolgen van klimaatverandering zijn alleen door vergaande maatregelen te voorkomen. In 2100 moet het gebruik van fossiele brandstoffen zijn uitgebannen.

Dat is de conclusie van het jongste VN-rapport van het International Panel on Climate Change (IPCC). Het rapport is een samenvatting van de drie studies die het klimaatbureau van de Verenigde Naties het afgelopen jaar uitbracht. Het bevat geen nieuwe informatie, maar geldt als leidraad voor de onderhandelaars op de komende klimaatconferentie in Parijs. De 193 lidstaten moeten daar overeenstemming bereiken over een nieuw klimaatverdrag.

Hoewel de gevolgen van klimaatverandering al zichtbaar zijn, is het nog niet te laat. Om de wereldwijde gemiddelde stijging van de temperatuur te beperken tot 2 graden Celsius moet de CO2-uitstoot eind deze eeuw zijn teruggebracht tot nul, schrijft het IPCC. Al in 2050 zal 80 procent van alle elektriciteit ter wereld afkomstig moeten zijn van hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast moeten de landen technologieën gebruiken en ontwikkelen om broeikasgassen uit de atmosfeer te halen.

Die maatregelen vergen forse investeringen, maar niet handelen kost 'veel meer'. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is de boodschap duidelijk. "Er is niet veel tijd meer.”

Bron: IPCC, BBC | Foto: John Weiss, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie