Laklaag Mercedes maakt zelf waterstof met zon en wind

Laklaag Mercedes maakt zelf waterstof met zon en wind

10-11-2014 15:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een futuristische hybride van Mercedes rijdt op elektriciteit en waterstof. De auto gebruikt zonne- en windenergie om zelf brandstof te maken.

Conceptauto’s komen zelden of nooit echt op de markt. Maar ze laten wel innovaties zien die fabrikanten in de toekomst willen toepassen. De Vision G-Code van Mercedes is een hybride die rijdt op elektriciteit en waterstof. De achterwielen worden aangedreven door een elektromotor, en voorwielen door een hulpmotor die waterstof verbruikt. De meest bijzondere eigenschap van de auto is echter de laklaag. Die gebruikt zonne-energie en windenergie om het benodigde waterstof te produceren.

Zonnecelverf bestaat al, maar het is in de praktijk moeilijk om er voldoende stroom mee op te wekken. Mercedes combineert de laatste stand van de techniek op dit gebied daarom met elektrostatische windenergie. De auto gebruikt de elektriciteit om water via elektrolyse om te zetten in waterstof. Daarbij komt zuurstof vrij, die in het ventilatiesysteem wordt gevoerd. Bij de verbranding van waterstof ontstaat water, dat weer kan worden teruggeleid naar het elektrolysesysteem.

De Vision G-code is niet de eerste conceptauto van de Duitse autofabrikant die de milieudruk moet verlagen. In 2010 presenteerde Mercedes de volledig biologisch afbreekbare Biome.

Bron: Daimler, Gizmag | foto: Daimler

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie