China, VS maken afspraken over CO2-reductie

China, VS maken afspraken over CO2-reductie

12-11-2014 13:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Verenigde Staten en China hebben onderling afspraken gemaakt over emissiereducties. Het is voor het eerst dat China toezeggingen doet over de vermindering van de CO2-uitstoot.

De afspraken tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese collega Xi Jinping zijn een belangrijke steun in de rug voor de VN-klimaatonderhandelingen, volgend jaar in Parijs. De 193 lidstaten moeten dan overeenstemming bereiken over een nieuw klimaatverdrag.

China heeft de hoogste CO2-uitstoot ter wereld en de VS volgt op de voet. Beide landen waren tijdens de afgelopen klimaatonderhandelingen weinig toeschietelijk over hun emissiereductie, maar daar lijkt nu verandering in te komen.

Vergaande beloften

De Chinese president Xi heeft toegezegd dat de piek in de CO2-uitstoot wordt bereikt in 2030, en zo mogelijk eerder. Daarnaast is tegen die tijd 20 procent van de stroomproductie afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Dat betekent dat het land de komende zestien jaar 800 tot 1000 gigawatt aan wind- en zonne-energie moet bijbouwen. Dat is meer dan de capaciteit van alle bestaande kolencentrales in China.

De Verenigde Staten hebben een emissiereductie toegezegd van minimaal 26 procent in 2025 ten opzichte van 2005. De VS zullen de inspanningen voor vermindering van de CO2-uitstoot moeten verdubbelen. Volgens Obama is dat onder de bestaande wetgeving haalbaar.

De Europese Unie kwam eerder al bindende afspraken overeen voor een reductie van 40 procent in 2030 ten opzichte van 1990.

Klimaattop

Obama zei te hopen dat de Chinees-Amerikaanse afspraken andere economieën overhaalt eveneens met ambitieuze toezeggingen te komen, zodat de klimaattop in Parijs een succes wordt.

In het jongste rapport schrijft het VN-klimaatpanel IPCC dat de uitstoot van kooldioxide in 2100 moet zijn teruggebracht tot nul. Alleen dan zouden de gevolgen van klimaatverandering zijn te voorkomen.

Bron: The Guardian, The New York Times | Foto: theaucitron, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie