AkzoNobel onderzoekt chemicaliën uit afval

AkzoNobel onderzoekt chemicaliën uit afval

13-11-2014 13:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een Nederlands samenwerkingsverband wil afval omzetten in grondstoffen voor de chemie. Binnen een paar jaar moet er een fabriek staan.

Het doel van de partners AkzoNobel, het Canadese Enerkem, de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM), Groningen Seaports, Rotterdam Partners en Innovation Quarter, is om de keten te sluiten door afval om te werken tot chemische grondstoffen. Zij willen diverse lokale afvalstromen testen. Ook gemeentelijk restafval en agrarisch afval.

 

Noodzaak

 

"Gezien de toenemende zorgen over de schaarste van grondstoffen en energie ontstaat een steeds grotere noodzaak tot innovatie en de ontwikkeling van minder traditionele oplossingen," zegt Werner Fuhrmann van het Executive Committee van AkzoNobel, verantwoordelijk voor Specialty Chemicals.

Enerkem heeft een technologie ontwikkeld voor het omzetten van afval in synthesegas. Dit gas is een veelgebruikte grondstof voor producten als methanol en ammoniak. "Door synthesegas te maken uit afval ontstaat een duurzame en rendabele grondstof voor de chemische industrie”, zegt Peter Nieuwenhuizen, Director of Innovation & Partnerships van AkzoNobel. “Dat sluit volledig aan bij AkzoNobel's Planet Possible-beleid voor duurzame fabricage.”

 

Onderbenut

 

Afval is onderbenut voor de productie van chemicaliën. Het voordeel van het omzettingsproces van Enerkem is dat het een aanvulling vormt op bestaande technologieën als recycling en anaerobe afbraak.

Het doel is om een groep samenwerkende partijen te creëren die allemaal een unieke bijdrage leveren. Afvalverwerkers beschikken over de afvalgrondstoffen en verwerkingscapaciteit, financiële partijen voorzien in de financiële middelen, chemiebedrijven zorgen voor de verwerking tot een eindproduct en de verkoop aan klanten, en overheden faciliteren de regionale investeringen.

De deelnemers streven ernaar om in de komende twee tot drie jaar een fabriek in Delfzijl of Rotterdam neer te zetten. Het zou de eerste toepassing van de Enerkem-technologie in Europa zijn.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie