Zelflerende robot haalt e-waste uit elkaar

Zelflerende robot haalt e-waste uit elkaar

18-11-2014 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Om elektronische apparaten goed te recyclen, moeten bedrijven ze eerst demonteren. Robots kunnen nu zelf leren hoe dat moet. En ze kunnen dat steeds sneller.

Onderzoekers van de Australische University of New South Wales hebben industriële robots geprogrammeerd om allerlei soorten e-waste te ontmantelen. Het blijkt dat de robots zelf kunnen leren hoe apparaten het beste uit elkaar gehaald kunnen worden. Omdat ze al doende leren, gaat dat steeds sneller.

Een groot probleem bij de demontage van elektronica-afval is de diversiteit van de producten. Machines kunnen niet goed met die onzekerheid omgaan. Mensen kunnen dat wel. Maar arbeid is duur en medewerkers staan tijdens het werk mogelijk bloot aan giftige stoffen die in apparaten zijn verwerkt.

 

Lcd-schermen

 

Het eerste succes van de universiteit is een robot die zelf heeft geleerd om lcd-schermen uit elkaar te halen. Tijdens het leerproces sneuvelt af en toe wel eens een scherm. “Maar de robot maakt nooit twee keer dezelfde fout”, zegt een van de onderzoekers. Inmiddels haalt de robot met een razend tempo de schermen en printplaten uit de behuizing. De onderdelen zijn daarna klaar voor recycling.

De volgende stap is een proef op industriële schaal, waarbij de automaten 24 uur per dag schermen uit elkaar halen. Ook zien de wetenschappers mogelijkheden om met robots accu’s te demonteren.

Bekijk op YouTube een filmpje van de robot die heeft geleerd lcd-schermen te demonteren:

 

Bron: University of New South Wales, The Australian | foto: Derek Gavey, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie