Interface krijgt opnieuw prijs voor tapijt uit visnetten

Interface krijgt opnieuw prijs voor tapijt uit visnetten

19-11-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Tapijtproducent Interface heeft de Enlightenmentz of the Year 2014 gewonnen in de categorie Social. De prijs is een erkenning van het Net-Works project waarin het bedrijf afgedankte visnetten inzamelt voor recycling.

Het Net-Works project is in 2012 opgericht op de Filipijnen in samenwerking met een lokale NGO, de Zoological Society of London en Aquafil, een fabrikant van garen. Vissers verzamelen afgedankte visnetten, die het consortium vervolgens verwerkt tot grondstoffen voor tapijttegels. Het project vermindert de vervuiling van de oceaan en verbetert de leefomstandigheden van de lokale gemeenschap, die tot de armste ter wereld behoort.

De jury van de Enlightenmentz of the Year 2014 was vooral te spreken over de manier waarop het tapijtconcern zoekt naar nieuwe grondstoffen.Tien jaar geleden ging de tapijtindustrie er nog vanuit dat nylon niet recyclebaar was. Nu dienen visnetten als nieuwe grondstof voor hoogwaardig nylon. De meervoudige waardecreatie is het resultaat van het inclusieve business model van Interface, dat onder meer Jan Jonker aanhaalt in zijn boek Nieuwe Business Modellen.

 

Mission Zero

 

"We zijn trots op deze prachtige bekroning voor ons Net-Works project", zegt Rob Boogaard, President en CEO Interface EMEA. "De Enlightenmentz of the Year 2014-prijs is een mooie erkenning voor onze Mission Zero-doelstelling waar we al sinds 1994 aan werken. We hopen hiermee ook een inspirerend voorbeeld te zijn voor andere producerende bedrijven.” De verwerking van visnetten tot garen vermindert het gebruik van nieuwe, op olie gebaseerde grondstoffen.

Volgens de tapijtfabrikant drijft er zo'n 640.000 ton aan afgedankte visnetten in de wereldzeeën. Sinds het begin van het project in 2012 is bijna 39.000 kilo ingezameld.

Het Net-Works project won deze zomer al de Social Enterprise Transformation Award. In 2012 won Interface de International Green Award als meest duurzame grote onderneming ter wereld. Interface eindigt al jaren in de top drie in het duurzaamheidsonderzoek Sustainability van Globescan.

Bron: Interface | Foto: Andreina Schoeberlein, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie