AkzoNobel zoekt business case voor suikerbiet

AkzoNobel zoekt business case voor suikerbiet

25-11-2014 13:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

AkzoNobel en een aantal partners onderzoeken de business case voor de productie van chemicaliën op basis van suikerbiet.

Het chemiebedrijf is daarvoor een samenwerking aangegaan met SuikerUnie, Rabobank, Deloitte, de Investerings en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM), Groningen Seaports en de provincie.

Aanleiding voor het onderzoek is een recent rapport van Deloitte, waarin Nederland wordt genoemd als potentiële koploper in de productie van suiker. Het adviesbureau verwacht dat de productie van suikerbieten aanzienlijk stijgt door de afschaffing van het suikerquotum in 2017. De suikersector kan zich daardoor ontwikkelen tot een lucratieve markt voor biobased chemische bouwstenen en producten.

 

Levensvatbaarheid

 

AkzoNobel wil deze handschoen samen met zijn partners oppakken. De organisaties hebben Deloitte gevraagd een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de levensvatbaarheid van meerdere business cases voor commerciële productie in de chemiecluster in Delfzijl.

“Wij weten dat Nederland grote hoeveelheden suikerbieten kan produceren”, zegt Knut Schwalenberg, Managing Director van AkzoNobel Industrial Chemicals, die ook verantwoordelijk is voor AkzoNobel’s activiteiten in Delfzijl. “We gaan nu onderzoeken hoe we hier gebruik van kunnen maken om extra productie en banen te creëren in deze regio.”

CEO lbert Markusse van SuikerUnie vindt vooral de sector-overstijgende samenwerking interessant: “Namelijk landbouw, chemie en logistiek. De resultaten zullen voor ieder van ons interessant zijn.”

Het onderzoek gaat ongeveer drie maanden duren en de partners verwachten een of meer succesvolle business cases te realiseren voor commerciële productie in Delfzijl.

Bron: AkzoNobel | foto: Henk Kosters, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie