Aluminiumsmelter wordt virtuele batterij

Aluminiumsmelter wordt virtuele batterij

28-11-2014 12:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Duitse Trimet Aluminium gebruikt zijn enorme massa aan gesmolten aluminium voor tijdelijke opslag van hernieuwbare energie.

Dat meldt persbureau Bloomberg. De grootste aluminiumsmelter van het land zegt 3.360 megawattuur gedurende twee dagen te kunnen opslaan zonder noemenswaardige wijzigingen in het productieproces.

Zonne- en windenergie zijn geen constante stroombronnen. Duitsland investeert daarom veel in onderzoek naar tijdelijke opslag voor hernieuwbare energie.

 

Slim

 

Hoewel Trimet zelf spreekt van energieopslag, is er eigenlijk sprake van slim gebruik van de vraag en aanbod. Het bedrijf doet een pilot waarbij het de snelheid van het elektrolyseproces varieert. De smelter, die een vermogen heeft van 290 megawatt, kan tot 25 procent sneller of langzamer werken. Daardoor kan het bedrijf bij veel aanbod extra stroom opnemen. Bij weinig aanbod levert Trimet juist stroom terug.

Volgens Trimet zijn de verliezen in het proces van opslag en teruglevering beperkt. De efficiëntie bedraagt ongeveer 90 procent.

 

Energie-intensief

 

Aluminium smelten is een energie-intensief proces waarbij aluminiumoxide met elektrolyse wordt gesplitst in aluminium en zuurstof. Voor de productie van 1.000 kilo aluminium is 14 megawattuur nodig. Trimet produceert ongeveer 500.000 ton per jaar en verbruikt daarvoor 7.000 gigawattuur.

Wetenschappers zeggen in het artikel van Bloomberg dat de resultaten van Trimet gemakkelijk toepasbaar zijn in andere energieslurpende sectoren van de industrie. Chloorfabrikanten, die hun producten onder meer leveren aan de papier-, plastic-, verf- en medicijnindustrie, maken in het fabricageproces eveneens gebruik van elektrolyse.

Bron: Bloomberg, Treehugger | foto: Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie