Industrie en universiteiten vergroenen chemie

Industrie en universiteiten vergroenen chemie

03-12-2014 13:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vermindering van energieverbruik en afvalstromen in de chemische industrie vergt beter begrip van de chemische reacties. Vijf multinationals en drie universiteiten zijn daarvoor een samenwerking gestart.

De Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), brengt de multinationals Shell, DSM, Tata Steel, Sabic en Akzonobel en onderzoeksgroepen van de technische universiteiten in Eindhoven, Twente en Delft samen. Samen leggen zij € 1,6 mln in, waarvan € 780.000 voor rekening van Stichting FOM.

Een belangrijk onderzoeksdoel is het optimaliseren van chemische installaties en reactorvaten. Met hetzelfde energieverbruik geven compactere installaties naar verwachting een hogere productopbrengst. Ook voor het verminderen van ongewenste reactieproducten en het reduceren van andere afvalstromen is dieper inzicht in chemische reacties en productieprocessen nodig.

 

Kruisbestuiving

 

De drie technische universiteiten gaan samen de slag met theoretisch onderzoek, simulatietechnieken en praktijkexperimenten op schaal. De grote chemische en industriële bedrijven passen de verworven kennis toe in hun eigen praktijk en koppelen ook terug naar de universitaire onderzoekers. Het onderzoeksprogramma zal zes jaar lopen.

 Bron: FOM | Foto: UCL Mathematical & Physical Sciences, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie