Herbruikbaar printerpapier werkt zonder inkt

Herbruikbaar printerpapier werkt zonder inkt

04-12-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Chemici aan de University of California hebben een prototype ontwikkeld van printerpapier dat meer dan twintig keer herbruikbaar is. De techniek is gebaseerd op een combinatie van UV-licht en chemicaliën.

Het innovatieve proces is precies het tegenovergestelde van traditioneel printen. Een vel papier is volledig gekleurd met speciale kleurstoffen. Een felle UV-lamp verwijdert vervolgens alle kleur, behalve de gewenste tekst of afbeelding. Het contrast en de resolutie zijn van goede kwaliteit. De tekst blijft tenminste drie dagen leesbaar.

Om de tekst te wissen, volstaat het om het printerpapier 10 minuten te verwarmen bij een temperatuur van 115 graden Celsius. Het is daarna direct klaar voor hergebruik.

Volgens de onderzoekers is het papier makkelijk en goedkoop te maken, en bevat het weinig giftige stoffen. Behalve op papier bespaart een onderneming ook op cartridges. De UV-printer gebruikt geen inkt. Het onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

 

Papierbesparing

 

Ondanks de opkomst van tablets en e-readers lezen mensen nog graag van papier. Volgens verschillende enquêtes deelt het bedrijfsleven ongeveer 90 procent van alle informatie in geprinte vorm. De meeste documenten worden na één keer lezen weggegooid. Herbruikbaar printerpapier is een interessant alternatief.

Het onderzoeksteam werkt aan verdere verbetering van het UV-papier. De onderzoekers willen het ontwikkelde palet van blauw, rood en groen uitbreiden met meerkleurendruk.

Het filmpje hieronder toont een demonstratie van het prototype:

http://youtu.be/wnCyTb6bgJA

Bron: Phys.org | Foto: Sebastien Wiertz, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie