Chemische voetafdruk bedrijven onder de loep

Chemische voetafdruk bedrijven onder de loep

09-12-2014 15:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Chemical Footprint Project wil het gebruik van chemicaliën verduurzamen. Een webtool brengt de chemische voetafdruk van bedrijven in kaart.

De missie van het Chemical Footprint Project (CFP) is om informatie over het wereldwijde gebruik van chemicaliën door bedrijven meetbaar en beschikbaar te maken. Een webtool evalueert het bedrijf naar aanleiding van vragen uit vier categorieën: de management strategie, kennis over gebruikte chemicaliën, voortgang op het gebied van veilige chemicaliën, en de openbaarheid van informatie hierover. Met instemming van het bedrijf zijn de resultaten voor iedereen zichtbaar. Door deze te vergelijken, is het kiezen voor bijvoorbeeld een leverancier met een lage chemische voetafdruk eenvoudig.

Vooruitgang stimuleren

Het CFP hoopt een markt te creëren waarin spelers meer informatie delen en verantwoording afleggen voor hun keuzes op het gebied van chemicaliën. Dit maakt het mogelijk de vooruitgang van bedrijven te erkennen en te stimuleren.

De oprichters zijn milieuorganisatie Clean Production Action, onderzoeksinstituut The Lowell Center for Sustainable Production, en duurzame consultant Pure Strategies. Om de wijdverspreide toepassing te bevorderen, zijn de bestuursleden actief in verschillende sectoren. Onder andere kantoorartikelenleverancier Staples, zorginstantie Dignity Health en investeringsbedrijf Trillium Asset Management doen mee.

De evaluatietool komt begin 2015 op de markt.

Bron: The Chemical Footprint Project | Foto: Brain Hathcock, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie