Miljoeneninvestering voor biobrandstof uit rookgas

Miljoeneninvestering voor biobrandstof uit rookgas

10-12-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Biotechbedrijf LanzaTech ontvangt $ 60 mln uit een investeringsfonds van de Nieuw-Zeelandse overheid. Het bedrijf maakt biobrandstof uit koolstofmonoxide.

LanzaTech gebruikt rookgassen van staalproducenten en olieraffinaderijen als grondstof voor biobrandstoffen. Bacteriën zetten via fermentatie de koolstofmonoxide uit rookgassen om in ethanol.

De biobrandstof wordt gedestilleerd uit het proceswater van de zware en petrochemische industrie. Destillatie is een energie-intensieve stap in de productie. Deskundigen uit de bio-ethanolsector zetten daarom vraagtekens bij de rentabiliteit van het proces. CEO Jennifer Holmgren van LanzaTech stelt echter dat ter plaatste voldoende afvalwarmte beschikbaar is om de ethanol te isoleren.

 

Investeringen

 

LanzaTech begon in 2005 als start-up in Nieuw-Zeeland. Inmiddels opereert het bedrijf vanuit de Verenigde Staten. LanzaTech bereikte in 2013 een mijlpaal toen luchtvaartmaatschappij Virgin de biotechfirma benoemde als leverancier van duurzame brandstof voor zijn vliegtuigen.

De afgelopen jaren heeft LanzaTech $ 160 mln aan investeringsgeld opgehaald. Onder andere Siemens, durfinvesteerder Khosla Ventures en Mitsui, een groot Japans conglomeraat, stapten eerder in het bedrijf. Het investeringsfonds van de Nieuw-Zeelandse overheid is door de overeenkomst de grootste investeerder in LanzaTech.

 

Koolmonoxide

 

Koolmonoxide is zeer giftig en mag niet worden uitgestoten. In de industrie wordt het gas verbrand met extra zuurstof. De CO2 die daardoor ontstaat, mag wel door de schoorsteen naar buiten. Als gevolg van klimaatverandering proberen bedrijven ook die uitstoot te verminderen.

Bron: GigaOM | Foto: airguy1988, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie