Slechts 6 multinationals écht duurzaam

Slechts 6 multinationals écht duurzaam

06-08-2012 12:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Grote bedrijven hebben moeite met het waarmaken van hun duurzame doelstellingen. Multinationals Unilever, Nike en Puma behoren tot de 10 procent die het wel lukt.

Adviesbureau Deloitte onderzocht hoeveel bedrijven erin slagen om een duurzame bedrijfsstrategie te ontwikkelen en te onderhouden. Natura, Ricoh en Nestlé behoren als enige ook tot deze 10 procent van bedrijven die grote stappen maken om milieuvriendelijk te worden.

Plan en uitvoering

Voor het onderzoek nam Deloitte 65 organisaties onder de loep, die gepoogd hebben rekening te houden met de klimaatverandering en milieubedreigingen.

Alleen de zes multinationals Puma, Nike, Nestlé, Natura, Unilever en Ricoh, behoren tot het hoogste ‘ecosysteem’-niveau. Dit betekent dat ze verder zijn gegaan dan alleen het opstellen van een duurzaamheids-beleid.

Vergeleken met de andere organisaties hebben ze de strategische visie daadwerkelijk geïmplementeerd en daarnaast stappen ondernomen om ook hun leveranciers en stakeholders in de duurzame plannen te betrekken.

Deloitte zelf-kritisch

De meeste bedrijven uit het onderzoek, zo’n 70 procent, zijn niet verder gekomen dan een plan op te stellen voor hun duurzame doelstellingen. Onder andere Philips en Deloitte zelf behoren tot deze groep.
Deloitte zelf is niet verder gekomen dan het opstellen van een plan.
Uit de enquête bleek dat de meeste bedrijven het doel hebben om ‘minder slecht’ te laten lijken, in plaats van een positieve invloed op het milieu te hebben. Daarnaast waarschuwde Deloitte dat er gebrek is aan consistente definities en beschrijvingen die bedrijven kunnen gebruiken om hun streven naar duurzaamheid goed te kunnen verwoorden.

Foto: Mark Stevens

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie