Efficiënte raffinage suikerbiet met exploderende cellen

Efficiënte raffinage suikerbiet met exploderende cellen

12-12-2014 15:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een proeffabriek in Lelystad produceert bio-ethanol uit suikerbieten. In het proces ontploffen de cellen en vezels van de bieten, waardoor het wortelgewas in zijn geheel kan worden verwerkt.

Binnen het ChemBeet-project onderzoeken de Wageningen UR en een aantal partners hoe zij de raffinage van suikerbieten kunnen optimaliseren.

Een technische innovatie van het bedrijf Dutch Sustainable Development maakt het mogelijk om een suikerbiet in zijn geheel te verwerken. In het proces worden de cellen van de suikerbiet tot explosie worden gebracht. Vezels, celwanden en celmembranen komen open te liggen, waardoor bacteriën en enzymen sneller toegang krijgen tot de suikers. De vergisting tot bruikbare moleculen verloopt daardoor sneller en efficiënter.

 

Proeffabriek

 

Het middelpunt van het project is een proeffabriek in Lelystad, die nu maïs verwerkt. Deze installatie is ook te gebruiken voor het raffineren van suikerbieten. De combinatie van de twee de grondstoffen maakt het mogelijk een doorlopend raffinageproces te ontwikkelen. Daarin wisselen suikerbiet en mais elkaar af.

De samenwerkende organisaties verwachten bio-ethanol te kunnen produceren tegen een concurrerende prijs. Het concept leidt tot een hoger rendement dan bestaande methodes. De bio-ethanol is inzetbaar als transportbrandstof, maar ook als grondstof voor de chemische industrie. Tegelijkertijd onderzoekt ChemBeet de verwaarding van de restproducten die ontstaan tijdens het raffinageproces.

 

ChemBeet

 

ChemBeet is een samenwerking van de Poolse Universiteit van Warmia en Mazury, de Nederlandse bedrijven Dutch Sustainable Development en Van Antwerpen Milieutechniek en ACRRES, een initiatief van Wageningen UR.

Bron: Wageningen UR | foto: Reginald Dierckx, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie