Apparaat zet plasticafval om in eetbare paddenstoel

Apparaat zet plasticafval om in eetbare paddenstoel

17-12-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een apparaat voor huishoudelijk gebruik maakt het mogelijk plasticafval om te zetten in voedsel. Het Fungi Mutarium produceert eetbare schimmelcapsules. 

Jaarlijks produceert wereldbevolking 280 mln ton aan plasticafval. Tegelijkertijd is er een toenemende vraag naar de duurzame productie van eten om de groeiende wereldbevolking te voeden. De ontwerpers willen met het prototype van het Fungi Mutarium meer bewustzijn creëren over de mogelijkheden om plasticafval tot voedsel te verwerken. Hoewel dit model is ontworpen voor huishoudelijk gebruik, ziet het ontwerpteam mogelijkheden tot massaproductie.

Schadelijke stoffen

Mycelium is een verzameling vertakte schimmeldraden, ontstaan na het ontkiemen van paddenstoelensporen. Met behulp van de voedingsbodem is de schimmel in staat plastic af te breken. De schimmel koloniseert de voedingsbodem en verteert het plasticafval. Van de schadelijke stoffen blijft niets over, wat na enkele weken resulteert in een eetbare, eivormige capsule.

Het prototype is ontwikkeld door microbiologen van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Oostenrijkse design studio Livin. Tot 22 februari 2015 is het te zien op de Matter of Life expositie in Eindhoven.

Zie het Fungi Mutarium in actie in deze video:

http://vimeo.com/113942952

Bron: Livin | Foto: Livin | Video: Livin

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie