Brandstofcel uit de 3D-printer

Brandstofcel uit de 3D-printer

23-12-2014 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Keramische brandstofcellen zetten aardgas efficiënt om in elektriciteit. Met een 3D-printer zijn ze volgens onderzoek aan de Northwestern University ook efficiënt te maken.

Onderzoeker Ramille Shah heeft een keramische inkt ontwikkeld voor een 3D-printer. De printer maakt vormen mogelijk die met andere productiemethoden niet te creëren zijn. De componenten worden laag voor laag opgebouwd, waardoor ze meer bruikbaar oppervlak krijgen. Ook het transport van lading binnen de brandstofcel verbetert door de toegenomen ontwerpvrijheid.

De 3D-printer print de componenten bij kamertemperatuur. Om een onderdeel vervolgens robuust te maken, bakt Shah ze bij 1250 graden Celsius, net als een keramische vaas.

 

Brandstofcellen

 

Brandstofcellen zijn vooral bekend van waterstofauto’s. Ook de meer conventionele brandstof aardgas is met een brandstofcel echter zeer efficiënt in elektriciteit om te zetten. De virtuele elektriciteitscentrale die recent in Ameland is opgestart bestaat uit 45 stuks van dit type brandstofcel. Deze gasgestookte generatoren van BlueGen werken bij hoge temperaturen en zetten tot 60 procent van de energie in het aardgas om in stroom.

Bron: IEEE Spectrum | Foto: Keith Kissel, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie