Knakworst duurzamer door nieuw jasje

Knakworst duurzamer door nieuw jasje

05-01-2015 16:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een groep Duitse onderzoekers werkt aan de verduurzaming van de knakworstindustrie. Productie van dunnere omhulsels met behulp van biotechnologie vermindert materiaal- en energiekosten.

Het is een samenwerkingsverband van verschillende Duitse onderzoeksinstituten gelukt om dunnere collageenomhulsels te produceren. Huidige knakworstjasjes van collageen zijn 50 tot 70 micrometer dik. De onderzoekers slaagden er tijdens een proef in om dit te halveren.

Deze besparing in materiaal leidt tot lagere kosten voor de producent. Zorgvuldige analyse van de bestaande omhulsels garandeert volgens de Duitse onderzoekers dat de karakteristieke 'knak' bij het doorbijten niet verloren gaat.

Energiebesparing

Voor de productie van de dunnere collageenvellen gebruikten de onderzoekers natuurlijke enzymen. Hiermee presenteren ze een duurzaam alternatief voor het huidige proces dat bestaat uit chemische hydrolyse. Behalve voordelen voor het milieu levert dit volgens de wetenschappers een energiebesparing op.

Het Duitse Bondsministerie van Onderwijs en Onderzoek financiert het onderzoeksproject. De groep verdiept zich nu in de optimalisering van het proces voor productie op grote schaal.

Bron: BIOPRO Baden-Württemberg GmbH | Foto: Artizone, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie