Nederlandse pilot voor chemicaliën uit suikers

Nederlandse pilot voor chemicaliën uit suikers

07-01-2015 15:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

TNO, VITO en de Green Chemistry Campus zijn goed op weg om op industriële schaal belangrijke chemicaliën te maken uit hernieuwbare suikers.

De Nederlandse en Vlaamse onderzoeksinstituten TNO en VITO werken met een aantal bedrijven samen in het Biorizon onderzoekscentrum. Op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom staat een pilotinstallatie voor de productie van aromatische verbindingen uit plantaardig materiaal.

Aromaten zijn een belangrijke chemische grondstof, onder andere voor de productie van verschillende polymeren. De chemische industrie produceert aromatische verbindingen uit aardolie. De samenwerkende partijen zien in de grondstof kansen voor de valorisatie van suikers.

Rendabel

“Binnen Biorizon werkten we aan de realisatie van het uiteindelijke doel: een commercieel rendabele productiemethode van biobased aromaten rond 2025”, vertelt Joop Groen van TNO. “Op basis van literatuur en patentanalyses selecteerden we een aantal productieroutes, waarmee we er op laboratoriumschaal in slaagden om suikers om te zetten in furanen en daar vervolgens aromaten van te maken.”

Bioriozon mag ook Avantium en Wageningen UR tot zijn partners rekenen. “Op dit moment kan ik nog geen details geven, maar we richten ons vooral op aromaten die de industrie het meest vraagt. De deelnemende industrie bepaalt tenslotte in hoge mate wat we doen en hoe we de prioriteiten stellen”, zegt Groen.

Bron: TNO | Foto: Five Furlongs, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie