Klimaatimpact koelkasten kan drastisch omlaag

Klimaatimpact koelkasten kan drastisch omlaag

19-01-2015 14:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Koudemiddelen voor koelkasten en airco’s hebben een impact op het klimaat of zijn licht ontvlambaar. Honeywell start de productie van een milieuvriendelijk alternatief.

Het nieuwe type gas van de Amerikaanse multinational scoort goed op efficiëntie en veiligheid. Het heeft bovendien een kleine milieu-impact. Behalve het gebruik als koudemiddel is dit product ook inzetbaar als drijfgas voor spuitbussen en als vulmateriaal voor isolatieschuim.

“Onze nieuwe productiefaciliteit is klaar om de wereld te bedienen met dit innovatieve materiaal”, zegt Ken Gayer, vicepresident van Honeywells koudemiddelendivisie.

Koudemiddelen

Jaren geleden gebruikte de industrie koudemiddelen die weliswaar prima functioneerden, maar ook sterk bijdroegen aan de afbraak van de ozonlaag. Tegenwoordig gebruiken koelkasten verplicht koudemiddelen die de ozonlaag intact laten.

De nieuwe generatie heeft echter een enorme impact op klimaatverandering. Het aardopwarmingsvermogen van veel gebruikte middelen is 100 tot ruim 12.000 keer sterker dan CO2. Alternatieven die dat probleem moesten ondervangen, bleken licht ontvlambaar of minder efficiënt.

Impact

Het door Honeywell ontwikkelde gas heeft een kleinere impact op het klimaat dan CO2. Toch is het energie-efficiënter dan de concurrentie. Voor 2025 verwacht Honeywell dat de de grootschalige toepassing van zijn product vergelijkbaar kan zijn met het van de weg halen van 75 miljoen auto’s.

De RVO stimuleert in de Milieulijst 2015 onder andere het gebruik van verantwoorde koudemiddelen. Een vernieuwende koelkast op basis van magnetisme kan overigens in het geheel zonder de problematische koelgassen.

Bron: ChiefIT | Foto: Francois Schnell, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie