Ontziltingstechniek TNO naar prototype

Ontziltingstechniek TNO naar prototype

22-01-2015 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De MemPower-technologie van TNO, die zout water omzet in drinkwater en elektriciteit, heeft een geldprijs gewonnen voor de bouw van een prototype.

De Nederlandse technologie is uitgeroepen tot één van de winnaars van de Renewable Energy Solutions for Seawater Desalination Challenge. MemPower ontzilt zout water met membraantechnologie onder hoge druk. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zonnewarmte.

Volgens de jury is de inzending van TNO de beste innovatie in de sector water en energie. TNO ontvangt een prijzengeld van $ 50.000 om een prototype te bouwen.

 

energie-efficiënt

 

De wedstrijd was uitgeschreven door GE ecomagination en het Saudi Aramco Entrepreneurship Center. Beide organisaties zoeken naar energie-efficiënte en betrouwbare manieren om zout water om te zetten in drinkwater. Veel landen proberen met ontzilting de groeiende behoefte aan zoet water op te vangen. De bestaande technieken zijn erg energie-intensief.

De techniek van TNO verkeert nog in de laboratoriumfase, maar krijgt nu de kans zich te ontwikkelen tot een prototype.

Bron: TNO, Automatie PMA | Foto: GraceOda, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie