Doorbraak grafeen maakt productie 1.000 keer goedkoper

Doorbraak grafeen maakt productie 1.000 keer goedkoper

26-01-2015 12:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Grafeen is een veelbelovend wondermateriaal. Een promovendus aan de TU Delft bedacht een methode die de productie  fors goedkoper maakt. 

Het maakproces van grafeen met een regelmatige structuur is lastig, tijdrovend en daarom duur. De promovendus Shou-En Zhu, verbonden aan de TU Delft, maakt de productie veel sneller en goedkoper. In zijn proefschrift, dat hij begin maart verdedigt, beschrijft hij een methode om grafeen direct uit aardgas of biogas te maken.

“We verwachten de prijs met een factor duizend te verlagen, tot ongeveer € 1 per vlokje”, zegt Zhu in het magazine van de TU Delft, Delta. “Ik wil grafeen echt in het dagelijks leven brengen, in producten die iedereen kan aanraken.”

Bij 1.000 graden Celcius brengt Zhu methaan in contact met koper. Het methaan splitst dan in koolstof en waterstofgas. Op het koper blijft zo een enkele laag grafeen, plakken. Zhu testte zijn materiaal al in een druksensor. Het bleek van zeer goede kwaliteit.

Plakband

Grafeen is onder andere bruikbaar in zonnepanelen, waterzuivering en brandstofcellen. De ontdekkers Andrei Geim en Novoselov maakten in 2004 de eerste stukjes grafeen. Handmatig, met potlood en plakband.

De plakbandmethode is nu nog steeds gangbaar. Het is soms de enige optie om grafeen van de gewenste kwaliteit te produceren. Grafeen is per gram daarom het duurste materiaal ter wereld, aldus wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Met innovaties zoals die van Zhu komt grafeen dichter bij productie op industriële schaal.

Bron: TU Delft, Tweakers | Foto: UCL Mathematical & Physical Science's, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie