Green Chemistry: duurzame ideeën uit de chemie

Green Chemistry: duurzame ideeën uit de chemie

27-01-2015 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Tijdens het Launch Green Chemistry Forum presenteerden tien finalisten hun innovatieve ideeën in NASA's Kennedy Space Center. DuurzaamBedrijfsleven licht er drie uit.

Duurzame desalinatie

Het Canadese Forward Water Technologies houdt zich bezig met desalinatie. Huidige technieken verbruiken veel energie en er zijn hoge kosten aan verbonden. Het Green Desalination system maakt slim gebruik van osmose. Door een grote hoeveelheid speciaal zout toe te voegen, ontstaat een druk die het mogelijk maakt puur water te onttrekken uit zout water, zonder dat hier energie voor nodig is. Het zout kan vervolgens gemakkelijk verwijderd worden. Het resultaat is puur, drinkbaar water.

Onuitputbare bron van plastic

Mango Materials zet methaan om in biologisch afbreekbaar plastic. De Amerikaanse start-up maakt gebruik van methaangas dat anders onbenut zou blijven. Het gaat om methaangassen die vrijkomen bij anaerobe vergisting of composteren. Mango Materials gebruikt het methaan voor de productie van een biologisch afbreekbaar polymeer (PHB), waarvan plasticproducten gemaakt kunnen worden. Het geproduceerde plastic kan aan het einde van de levensduur de composthoop op, waarmee de keten gesloten is.

Schoonmaken met CO2

NASA’s eigen Kennedy Space Center deed zelf ook mee aan de innovatiewedstrijd. NASA werkt aan de ontwikkeling van een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel voor luchtvaartapparatuur. De schoonmaak van deze apparatuur luistert heel nauw, waardoor er vaak milieuvervuilende oplosmiddelen aan te pas moeten komen. De nieuwe schoonmaaktechnologie is gebaseerd op het gebruik van CO2 als milieuvriendelijk oplosmiddel.

Launch is een duurzaamheidsincubator van Nike, NASA, USAID en the US Department of State. Eerder deed onder andere Ecovative mee aan een Launch-initiatief met Mushroom Materials.

Bron: LAUNCH, Forward Water Technologies, Mango Materials, NASA | Foto: Joshua Drew Vaughn, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie