Zeeuws bioplastic écht biologisch afbreekbaar

Zeeuws bioplastic écht biologisch afbreekbaar

30-01-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Zeeuwse bedrijf HemCell maakt biologisch afbreekbare plastics. Dankzij een toevoeging uit palmbladeren presteert het materiaal beter en composteert het ook in de vrije natuur.

Biologisch afbreekbare plastics als PLA bestaan al langer. Normaal PLA, vaak gemaakt uit suikerbieten, composteert alleen bij hoge temperaturen. Het door HemCell ontwikkelde materiaal breekt binnen een half jaar vanzelf af. In de vrije natuur, zonder thermische behandeling.

Voordelen

Het Zeeuwse plastic is een mix van PLA en bestanddelen uit palmbladeren. Het mengsel heeft, behalve de afbreekbaarheid, nog meer voordelen. Het dure standaard bioplastic, gecombineerd met goedkope palmblad levert een materiaal op dat niet duurder is dan normaal plastic.

Het eindproduct is beter bestand tegen hogere temperaturen. Dit maakt het materiaal geschikt voor bijvoorbeeld wegwerpkoffiebekers. PLA ontbindt bij temperaturen rond de 60 graden Celcius, HemCell-plastic is tot 130 graden stabiel.

Een klein nadeel is dat het niet geschikt is voor de productie van transparante plastics.

Bekijk een fragment van een nieuwsuitzending van Omroep Zeeland over HemCell.

Bron: HemCell, Duurzaamgeproduceerd | Foto: Col Ford/Natasha de Vere, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie