Chemie maakt efficiëntieslag met supercomputer

Chemie maakt efficiëntieslag met supercomputer

30-01-2015 13:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een van de krachtigste supercomputers ter wereld neemt de chemische industrie tijdrovend werk uit handen. Efficiëntiedoorbraken liggen in het verschiet.

Amerikaanse onderzoekers hebben een rekenmodel ontwikkeld dat het zoeken van hulpstoffen voor chemische processen veel efficiënter maakt. Hoofdonderzoeker Ilja Siepman, op de website van de University of Minessota: “Met de supercomputer van het Argonne National Laboratory doen onze simulaties in één dag het werk dat voorheen decennia aan laboratoriumonderzoek zou kostn.”

Praktijktests op een olieraffinaderij en een productielocatie voor bio-ethanol toonden direct het succes aan. Het ontwateren van bio-ethanol kon met een door de simulaties aangewezen absorptiemiddel in één enkele stap. Normaal is het scheiden van water en bio-ethanol een energie-intensief destillatieproces van meerdere stappen.

 

Zeolieten

 

Katalysatoren zijn belangrijke hulpmiddelen in de chemie. Ze versnellen reacties of voorkomen het ontstaan van ongewenste bijproducten. Het rekenmodel van de wetenschappers richt zich op zeolieten, een diverse groep minerale katalysatoren.

Zeolieten komen voor in de natuur maar zijn ook kunstmatig te maken. Er zijn er nu meer dan 200 bekend maar in potentie zijn er honderdduizenden te synthetiseren. Allemaal met verschillende eigenschappen. Welke weer van nut kunnen zijn in zeer verschillende chemische processen.

Het maken en testen van de verschillende zeolieten is tijdrovend werk. Met de simulaties werken chemiebedrijven veel gerichter aan energie-, afval en grondstofbesparing in productieprocessen. De wetenschappers hopen het rekenmodel snel in licentie aan te kunnen bieden. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Bron: C2W | Foto: Cobalt123, via Flickr

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie