Broertje van koolzaad aanjager voor biochemie

Broertje van koolzaad aanjager voor biochemie

05-02-2015 10:52 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers aan de Wageningen Universiteit hebben een aan koolzaad verwante plant veredeld tot een plant die grondstoffen levert aan de chemische industrie.

Het olieproducerende gewas crambe abyssinica, of Afrikaanse bolletjeskool, is verwant aan koolzaad. De oliën zijn niet eetbaar, maar wel geschikt voor industriële toepassingen. “We hebben varianten van crambe gevonden met een mutatie in het gen dat aanzet tot de vorming van meervoudig onverzadigde vetzuren", zegt onderzoeker Robert van Loo op de site van de Wageningen Universiteit.

Door veredeling creëerden de onderzoekers een variant die juist hoofdzakelijk de waardevolle enkelvoudig onverzadigde vetzuren erucazuur en oliezuur produceert. Dat zijn twee grondstoffen die de chemische sector gebruikt in onder andere nylon, coatings en schoonmaakmiddelen. Naast 18 kennisinstellingen, enkele MKB-bedrijven is ook de Franse chemiemultinational Arkema betrokken bij het onderzoek.

Alternatieven

"De chemische industrie zit met smart te wachten op plantaardige oliën met minder verschillende soorten vetzuren", zegt projectleider Blaauw van de WUR. De industrie haalt die grondstoffen nu uit fossiele bronnen of palmolie. De onderzoekers verwachten dat de plant de competitie met kokosolie en palmpitolie, gewassen die regelmatig in opspraak komen, goed aan kan.

De planten en afgeleide producten kunnen zonder belemmering de markt op. De veredeling heeft via natuurlijke weg plaatsgevonden. Er is geen sprake van een genetisch gemodificeerd gewas waarvoor ontheffingen nodig zijn.

Crambe heeft een kort groeiseizoen. Dat biedt volgens de onderzoekers kansen om meer variatie in de landbouw aan te brengen. Het team werkt aan stabiel zaaigoed van de nieuwe variant.

Bron: Wageningen Universiteit | Foto: Randi Hausken, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie