Insectenkweker op avontuur met pop-up in Chili

Insectenkweker op avontuur met pop-up in Chili

05-02-2015 15:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duurzaam visvoer-producent Protix opent een pop-up-kantoor in Santiago. Het Nederlandse bedrijf krijgt de kans om met zijn product een internationale start te maken.

Protix is winnaar van Schiphol Go Multinational. Het bedrijf mag op kosten van de luchthaven een maand lang in de Chileense hoofdstad zijn nieuwe product aan de man brengen. Een vijfkoppige jury, met daarin onder andere Daan Roosegaarde, koos Protix als winnaar uit honderd ingezonden ondernemersplannen.

Afval

Het bedrijf van oprichter Tarique Arsiwalla maakt voer voor kweekvissen. Conventioneel visvoer bestaat voor een deel uit vermalen wilde vis. Protix gebruikt insecten die zich voeden met organische reststromen, zoals voedselafval. Het bedrijf draagt zo bij aan het verkleinen van de afvalberg en vermindering van overbevissing.

Arsiwalla denkt dat de internationale potentie van Protix voor de jury uiteindelijk de doorslag heeft gegeven. "Wij produceren geen afval maar gebruiken dat afval juist om daaruit met hulp van allerlei insecten hoogwaardige nutriënten terug te winnen", zegt de duurzame ondernemer in een persbericht. "De insecten die wij op deze wijze in Chili willen produceren worden vervolgens gevoerd aan kweekzalm. Zo kunnen we vismeel, gemaakt uit wildgevangen vis, in de huidige diëten vervangen. En daarmee ontzien we de oceanen."

Showcase

Vanuit het pop-up kantoor in Santiago wil Protix vooral praten met leveranciers van organisch afval, potentiële klanten, productiepartners en de overheid. Arsiwalla: "Doel is om in deze periode de fundamenten te leggen voor de eerste productiefaciliteit in Chili. Het wordt ons eerste avontuur buiten Europa en een ideale 'showcase' voor verdere internationale groei."

Bekijk een filmpje over Protix op YouTube:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Schiphol Group | Foto: Protix

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie