Reiniging zuivelindustrie kan efficiënter

Reiniging zuivelindustrie kan efficiënter

09-02-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

FrieslandCampina test een controlesysteem voor de reiniging van zuivelapparatuur. Dit proces kan tot 30 procent sneller, waarmee het bedrijf energie, water en chemicaliën bespaart.

Dat meldt Food Valley Update. Minder reinigingstijd betekent meer productietijd. Met dat doel werken onderzoeksinstituut Nizo food research en automatiseringsspecialist Schneider Electric aan de verbetering van het schoonmaakproces.

Beide bedrijven ontwikkelden een systeem dat de effectiviteit van de reinigingsinstallatie continu analyseert. Het systeem bevindt zich bij FrieslandCampina in de testfase.

Reinigingstijd

Bedrijven reinigen apparatuur vaak langer dan nodig is, zegt divisiemanager Maykel Verschueren van Nizo food research in een interview met Food Valley Update.

Vanwege de voedselveiligheid krijgen zuivelinstallaties tot drie keer per dag een grondige reinigingsbeurt. Een geautomatiseerd Cleaning in Place (CIP)-systeem maakt de apparatuur schoon met loog, zuur en een ontsmettingsmiddel.

Volgens Verschueren kan optimalisatie van het proces de reinigingstijd met 10 tot 30 procent verkorten.

Bron: Food Valley Update | Foto: Michael Zimmer, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie