Duidelijkheid biobased helpt marktintroductie

Duidelijkheid biobased helpt marktintroductie

09-02-2015 15:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wageningen UR werkt aan heldere normen voor biobased producten. Onduidelijkheid over de eigenschappen, bijkomende voordelen en end-of-life opties staat marktintroductie in de weg.

Het Open-Bio project van Wageningen UR moet de marktintroductie van biobased producten vergemakkelijken. De universiteit ontwikkelt methoden  voor het bepalen van het biobased gehalte van een product en de afbreekbaarheid. Ook moeten uit het project richtlijnen voortkomen voor het labelen van biobased producten. Het doel is duidelijkheid scheppen voor bedrijven, overheden en consumenten.

De ontwikkeling van biobased producten is in volle gang. Producten zoals verven, meststoffen, melkpakken en koffiecups verschijnen op de markt. Zelfs een biobased brug behoort tot de mogelijkheden. Duidelijke normen voor deze nieuwe materiaalsoorten zijn er echter nog niet.

Verouderde normen

Biobased alternatieven voor reguliere isolatiematerialen komen nu onterecht slecht uit de functionaliteitstesten. Verouderde normen nemen de innovatieve aanvullende eigenschappen van de biobased materialen niet in acht. Ook bestaat er onduidelijkheid over de end-of-life opties. Dit maakt zowel producenten als klanten minder enthousiast om met biobased materialen aan de slag te gaan.

Wageningen UR voert het Open-Bio project uit in opdracht van de Europese Unie. Kennisinstituten zoals ECN, FBR en LEI zijn erbij betrokken. Ook de universiteiten van Athene, Berlijn en York doen aan het project mee.

Bron: Wageningen UR | Foto: Carrotmadman6, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie