3D-geprinte vliegtuigmotor bespaart brandstof

3D-geprinte vliegtuigmotor bespaart brandstof

10-02-2015 12:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Amerikaanse vliegtuigmotorproducent Pratt & Whitney onderzoekt het 3D-printen van compactere vliegtuigmotoren. Innovatieve ontwerpen kunnen tot vijftig procent brandstof besparen.

Pratt & Whitney richt zich op de ontwikkeling van motoren met minder onderdelen. Dit zou de montage vereenvoudigen en de productiekosten verminderen. Het bedrijf voorziet allerlei nieuwe manieren waarop de industrie de vliegtuigen ontwerpt. Met 3D-printen zijn innovaties haalbaar die in reguliere processen ondenkbaar zouden zijn.

Zo zou Additive Manufacturing (AM), de industriële versie van 3D-printen, het mogelijk kunnen maken meerdere lichtgewicht motoren in de vleugels te verwerken. De gestroomlijnde vleugels verminderen de weerstand en dus het brandstofverbruik. AM kan ook bijdragen aan grondstoffenbesparingen en snellere productiemethoden.

Hoewel het printen van onderdelen kostbaar is, is het voor de vliegtuigindustrie een goede investering. Zelfs de kleinste verbetering leidt tot grote brandstofbesparingen. Daarvoor is eerst verdere ontwikkeling van de AM-techniek nodig, zegt Mark Drela, hoogleraar Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan het Massachusetts Institute of Technology in een interview met Technology Review. Volgens Drela is een brandstofbesparing van 50 procent niet ondenkbaar.

Bron: Technology Review | Foto: Cliff, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleve.nl)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie