Miele verkleint CO2-afdruk met circulaire wasmachine

Miele verkleint CO2-afdruk met circulaire wasmachine

12-02-2015 08:15 | Door: Erik Verheggen

Recycler Coolrec werkt samen met Miele aan het terugwinnen van metalen uit afgedankt witgoed. Deze krijgen een tweede leven in nieuwe Miele wasmachines.

De bedrijven zijn daarvoor een pilot gestart. Het recyclingproces vindt plaats in de Coolrec-fabriek in Dordrecht, waar de recycler over een speciale verwerkingslijn voor witgoed beschikt.

“Afgedankte apparaten bestaan voor een groot deel uit waardevolle onderdelen en materialen. Door gebruik te maken van innovatieve technieken zijn wij in staat specifieke materialen terug te winnen zodat ze weer als grondstof hergebruikt kunnen worden in de vervaardiging van nieuwe onderdelen”, zegt directeur Arjen Wittekoek van Coolrec.

“Voor de pilot met Miele demonteren we het witgoed in onze fabriek in Dordrecht op een speciaal daarvoor ingerichte verwerkingslijn. Hierbij komen de metalen vrij die we herwinnen en vervolgens leveren aan de gieterijen van Miele die er op hun beurt nieuwe onderdelen van produceren zoals bijvoorbeeld draagsteunen en draagarmen.”

 

Circulaire economie

 

De samenwerking tussen Coolrec en Miele is volgens Coolrec-moederbedrijf Van Gansewinkel een voorbeeld van de circulaire economie, waarin het hergebruik van materialen en grondstoffen centraal staat.

Wittekoek: “Samen met Miele maken we met deze pilot een concrete stap in het nog beter recycleren en verbeteren van de kwaliteit van grondstoffen die een tweede leven krijgen. De verschillende hoogwaardige metalen en onderdelen die we herwinnen leveren we direct aan bij de gieterijen waarmee we ook de schakels in de keten verminderen. Daarbij leidt de recycling verder ook tot CO2-reductie, waarmee we de footprint van Miele verbeteren.”

Coolrec onderzoekt voor Miele ook de verwerkingsmogelijkheden van de overige materialen zoals de plastics die in dit proces vrijkomen.

Bron: Van Gansewinkel Groep | foto: Coolrec, Phil Long, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie