Italianen op weg naar doorbraak biochemie

Italianen op weg naar doorbraak biochemie

19-02-2015 09:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De twee Italiaanse bedrijven Bio-on en Eridania Sadam gaan samen een duurzame manier ontwikkelen voor de productie van levulinezuur.

Eridania Sadam investeert € 1.8 mln in onderzoek naar een nieuwe productiemethode voor levulinezuur. Suikerproducent Bio-on voert het onderzoek uit. De huidige industriële productiemethode voldoet niet aan de Europese milieuwetgeving.

De nieuwe methode die beide partijen onderzoeken, haalt levulinezuur uit bijproducten van de suikerindustrie. Levulinezuur wordt gebruikt in de chemische industrie. Het is een natuurlijk molecuul dat zeer geschikt is voor het maken van biologisch afbreekbare plastics. Het kan ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe biobrandstoffen en kunstmest.

Volgens Bio-on is levulinezuur een van de tien bouwstenen voor de groene en duurzame chemische industrie van de toekomst.

Bio-on maakt nieuwe materialen uit duurzame grondstoffen of afvalproducten uit de landbouw. Eridania Sadam is een Italiaans bedrijf dat onder andere suiker en zoetstoffen produceert en verpakt. Beide partijen verwachten grote vorderingen te kunnen maken, omdat ze elkaar aanvullen.

Bronnen: Bio-on, Bussinesspress24 | Foto: Horia Varlan via Flickr Creatice Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie