Het sterkste materiaal ter wereld komt van een weekdier

Het sterkste materiaal ter wereld komt van een weekdier

19-02-2015 10:42 | Door: Erik Verheggen

De tandjes van de napslak stoten spinnenzijde van de troon als sterkste materiaal ter wereld. Onderzoekers zien hightech toepassingen in de auto- en luchtvaartindustrie.

Wetenschappers van de University of Portsmouth hebben ontdekt dat de tandjes van het weekdier ongeveer 10 procent sterker zijn dan het sterkste spinnenzijde. Zij publiceren hun bevindingen in het Royal Society's journal Interface,

De zeeslakken gebruiken hun gebit om algen van de rotsen te schrapen. De onderzoekers constateerden dat de weekdieren daarbij diepe krassen achterlaten op harde gesteenten. De tanden van de napslak bestaan uit een composiet van het mineraal goethiet en chitine. Goethiet is hard, maar breekbaar. Chitine is juist flexibel en rekbaar.

Formule 1

Het resultaat levert een materiaal op dat ongelooflijk sterk is. De onderzoekers vergelijken het composiet in een interview met de Britse omroep BBC met een sliert spaghetti die 1.500 kilo kan dragen.

Hoofdonderzoeker en ingenieur Asa Barber van de University of Portsmouth ziet voor het tandjesmateriaal toepassingen in de hightech industrie. Formule-1-auto’s, bootrompen en vliegtuigen zouden kunnen profiteren van de eigenschappen van het sterke composiet.

Bron: LiveScience, BBC, Royal Society journal Interface | foto: C-Hoare, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie