Brie-gigant ziet energierekening kelderen met LNG

Brood met kaas

24-02-2015 12:15 | Door: Erik Verheggen

Het Franse Lactalis, bekend van President Brie en de Galbani-kaasjes, bespaart 20 procent CO2-uitstoot en een kwart van de energierekening door de overstap op LNG.

Het bedrijf heeft een contract gesloten met energiebedrijf GDF Suez voor een productielocatie in de Franse plaats Bouvron. De kaasfabriek is niet aangesloten op het aardgasnet en draait daarom op stookolie. Behalve CO2 brengt Lactalis met de overstap ook de uitstoot van fijnstof, stikstofoxiden en zwavel met ruim 90 procent naar beneden.

GDF-dochterbedrijf LNGeneration heeft bij de fabriek in Bouvron een LNG-opslagtank geplaatst. De bevoorrading vindt plaats door tankwagens die de brandstof ophalen bij een terminal op 40 kilometer afstand. Sensoren houden de voorraad in de gaten en bestellen zelf nieuwe brandstof.

Kaasmaker Lactalis is een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld. Met een omzet van ongeveer € 15 mrd is het concern, na Danone, het grootste voedingsmiddelenbedrijf van Frankrijk.

Bron: GDF Suez | foto: cyclonebill, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie