Lichtgewicht titanium in één stap geproduceerd

Vliegtuig

06-03-2015 07:16 | Door: Thijs ten Brinck

Titanium is een sterk maar tegelijkertijd licht metaal. Het Amerikaanse bedrijf SRI International ontwikkelde een proces om het materiaal goedkoper te produceren.

De productiemethode van SRI International is aanmerkelijk goedkoper en energiezuiniger dan gebruikelijke productieroutes. Het proces maakt in één stap bruikbare halffabricaten. SRI brengt daarvoor titaniumchloride in een plasma met waterstof. Hierbij verdampt het metaal. Het slaat daarna snel neer als puur titaniumpoeder.

Dat het halffabricaat in de vorm van een poeder beschikbaar is, heeft ook in de verdere verwerking voordelen. Het titaniumpoeder kan snel in de gewenste vorm geperst worden, wegfrezen van overbodig materiaal is nauwelijks nog nodig.

Lichtgewicht

Het conventionele Kroll-proces produceert via verschillende stappen uiteindelijk een massieve staaf titanium. Verwerken van titaniumerts is via deze weg energie-intensief. Ook de verdere verwerking van het metaal is dan kostbaar.

Titanium kan door het lage gewicht veel brandstof besparen in een auto of vliegtuig. Zeker in de luchtvaart willen steeds meer fabrikanten gebruik maken van sterke maar lichte titanium onderdelen.

Bron: Technology Review | Foto: bertknot, via Flickr Creative Commons (Cropped/mirrored by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie