Hoe een chemiereus bespaart met een korter stappenplan

Chemiefabriek

06-03-2015 10:27 | Door: Thijs ten Brinck

In Rotterdam produceert ExxonMobil Chemical grondstoffen voor onder andere frisdrankflessen. De vernieuwde fabriek bespaart honderden megawatturen energie per jaar. 

Volgens ExxonMobil bespaart de nieuwe fabriek net zoveel energie als 30.000 Nederlandse huishoudens jaarlijks gemiddeld gebruiken. De reductie in CO2-uitstoot in de vernieuwde fabriek is vergelijkbaar met de emissie van 23.000 auto's.

"Het project laat zien dat wij ons voortdurend inspannen om de energieprestaties van onze fabrieken in Rotterdam verder te verbeteren", zegt Sjoerd Gaanderse, directeur van de aromatenfabriek op de site PetroChem.

Doordat een belangrijke stap in het productieproces nu in vloeibare fase plaatsheeft, is de verwerking energiezuiniger geworden. Exxon hoopt de technologie, waarmee Rotterdam de primeur heeft, wereldwijd in te zetten. Ook in licentie bij andere bedrijven.

 

Aromaten

 

De Rotterdam Aromatics Plant van ExxonMobil in het Botlekgebied produceert paraxyleen. Deze aromatische stof dient onder andere als basis voor de productie van kleding en verpakkingsmaterialen.

De fabriek in Rotterdam werd oorspronkelijk in 1964 gebouwd en is met een capaciteit van 1,8 miljoen ton wereldwijd een van de grootste in zijn soort.

Bron: PetroChem | Foto: Hourann Bosci, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie