Lichtgewicht schuim voor brandstofbesparing op hoge snelheid

Thalys

10-03-2015 14:15 | Door: Thijs ten Brinck

Het Belgische chemieconcern Solvay werkt samen met het Duitse 3A Composites aan specialistische schuimproducten die de transportsector helpen energie te besparen.

De energie-efficiëntie van hogesnelheidstreinen en vliegtuigen kan omhoog door toepassing van lichtere materialen. Solvay en 3A Composites zijn een samenwerking begonnen voor bredere toepassing van lichtgewicht isolatieschuim in de transportsector. In 2016 zal, als onderdeel van de samenwerking, de eerste extra productiecapaciteit van 3A Composites in de Verenigde staten operationeel zijn.

“Met deze samenwerking maken we high-tech foams op grote schaal beschikbaar”, zegt Armin Kliesing, wereldwijd verantwoordelijk voor de luchtvaart- en composietendivisie van Solvay. “We bieden sterke, uitstekend isolerende en vlambestendige materialen en geven afnemers meer ontwerpvrijheid.”

Opschalen

Het Belgische Solvay heeft veel ervaring met plastics en schuimen. Het levert onder andere brandveilige en lichtgewicht isolatie voor de Airbus A350. Ook het zonnevliegtuig Solar Impulse 2, dat deze week begon aan zijn reis om de wereld, is voorzien van schuimproducten van Solvay.

3A Composites omwikkelt sandwichpanelen voor onder andere vliegtuigen, schepen en treinen. Het Duitse concern maakt de specialistische schuimen van Solvay klaar voor deze volumemarkten.

Bron: Globenewswire | Foto: Lars Steffens, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie