Cosmetica-industrie buigt zich over groene alternatieven

Duurzame nagellak

10-03-2015 15:58 | Door: Willemien Groot

De cosmetica-industrie volgt de wens van de klant. Meer aandacht voor duurzame alternatieven in verzorgingsproducten.

Duurzame alternatieven voor chemicaliën en plastic microbolletjes staan centraal tijdens de Sustainability Cosmetics Summit in New York. Productie van cosmetica met duurzamere ingrediënten is goed mogelijk, maar nog niet breed toegepast in de industrie. Een belangrijke hindernis is het gebrek aan kennis over de veiligheid van duurzame alternatieven.

Cosmeticaproducenten zoeken vooral naar vervangers voor chemicaliën, vetten en microbolletjes in verzorgingsproducten. Wereldwijd gaan stemmen op om micro beads uit scrubs, zeep en tandpasta, te verbieden. De microbolletjes zijn niet af te vangen door zuiveringsinstallaties en leveren een belangrijke bijdrage aan de plastic soep.

 

Consumenten

 

De conferentie is een initiatief van het organisatie- en adviesbureau Organic Monitor, dat het evenement sinds 2009 organiseert. Inmiddels zijn er per continent verschillende bijeenkomsten. In Europa is er een evenement in oktober. De industrie heeft aan de vooravond van de conferentie nog geen concrete toezeggingen gedaan.

De belangstelling onder producenten neemt toe. Klanten stellen steeds meer vragen over de ingrediënten van verzorgingsproducten en de impact op het milieu en hun eigen gezondheid. Uit eerder onderzoek van de Organic Monitor bleek dat het gebrek aan keuze, de hoge prijzen en kwaliteit van groene producten een echte doorbraak nog in de weg staat. Ook zou greenwashing nog vaak voorkomen.

De markt voor zuiver biologische verzorgingsproducten bereikt in 2020 naar verwachting een waarde van ongeveer $ 16 mrd. De industrie rekent op een jaarlijkse groei van 10 procent in de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Bron: Organic Monitor, Sustainable Cosmetics | Foto: Lelê Breveglieri, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie