Global Forest Watch succes: illegale ontbossers ontmaskerd

Bos

11-03-2015 19:30 | Door: Laura Fransen

Een jaar na de oprichting van het anti-ontbossingsplatform Global Forest Watch is de waarde ervan bewezen. Satellietbeelden van Google ontmaskeren illegale ontbossers.

Het Global Forest Watch-platform is in 2014 opgezet door onderzoeksorganisatie World Resources Institute (WRI) om ontbossing in kaart te brengen. Naast Google ondersteunden veertig andere bedrijven en NGO's het initiatief. Een jaar later heeft het platform zijn waarde bewezen. Onlangs toonde het de illegale kap aan van 2.000 hectare Amazone-regenwoud.

Internationale bosbeheer-website Mongabay ontdekte de ontbossing van 2.000 hectare regenwoud in de Peruaanse Amazone. Het woud had plaatsgemaakt voor de productie van cacaobonen. Volgens het verantwoordelijke bedrijf, de Engelse cacaoproducent United Cacao, waren de bomen al eerder gekapt. Satellietbeelden van Global Forest Watch bewezen het tegendeel.

Voorkomen

Global Forest Watch houdt de staat van bossen wereldwijd real-time bij. Naast satellietbeelden kunnen NGO’s en de lokale bevolking foto’s van illegale praktijken uploaden. Overheden ontvangen meldingen over het tijdstip en de locatie van de houtkap. Dit moet het mogelijk maken houtkap niet alleen in kaart te brengen, maar ook te voorkomen.

Eind 2014 won Global Forest Watch de UN Big Data Climate Challenge. Satelliettechnologie groeit aan populariteit bij het beschermen van natuurgebieden. Global Fishing Watch gebruikt Google’s satellietbeelden om de activiteiten van de commerciële visserij in beeld te brengen.

Bron: The Guardian, Global Forest Watch | Foto: Dallas Krentzel, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie