Limburg krijgt proeffabriek 'wondermateriaal'

Houtsnippers

12-03-2015 07:45 | Door: Laura Fransen

De Zuid-Afrikaanse papierproducent Sappi bouwt een proeffabriek voor nanocellulose in Sittard-Geleen. De proeffabriek gaat de productie van het ‘wondermateriaal’ opschalen op de Brightlands Chemelot Campus.

Internationale papiergigant Sappi koos voor de Limburgse locatie na een evaluatie van locaties wereldwijd. “De locatie van de proefinstallatie op de Brightlands Chemelot Campus geeft Sappi toegang tot verschillende potentiële partners voor de ontwikkeling van nanocellulose-producten”, zegt Sappi’s Hoofd Technologie Andrea Rossi in een persbericht. De fabriek moet eind dit jaar klaar zijn.

De proeffabriek zet hout om in Cellulose NanoFibrils (CNF) in poedervorm. Dit gebeurt volgens een innovatief proces, dat Sappi ontwikkelde in samenwerking met Edinburgh Napier University. De nieuwe productiemethode verbruikt minder chemicaliën en kan die vervolgens hergebruiken. Hierdoor komen er geen grote hoeveelheden vervuild afvalwater vrij. De installatie in Limburg moet de schaalbaarheid van de CNF-productie aantonen.

 

35 miljoen ton

 

De commerciële interesse in het materiaal neemt toe. Volgens voorspellingen groeit de CNF-afzetmarkt tot 35 miljoen ton per jaar. Dit is te danken aan de brede toepassingsmogelijkheden. CNF is te gebruiken in onder andere verpakkingsmateriaal, touchscreens, verf, voedsel, beton, en de auto- en zorgindustrie.

De Brightlands Chemelot Campus heeft een deel van het terrein gereserveerd voor proeffabrieken. Het Nederlandse bedrijf Flowid gaat er de opschaling van zijn spinning disc-technologie testen.

Bron: TulsaCW, Sappi, Brightlands | Foto: Tobias Akerboom, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie