Biobased grafkist uit Nederland gaat de grens over

Madeliefjes

12-03-2015 10:26 | Door: Thijs ten Brinck

Het jonge bedrijf Onora uit Den Bosch heeft een innovatieve grafkist ontwikkeld die volledig biologisch afbreekbaar is. De start-up won de MKB Export Award.

De kisten van Onora zijn gemaakt uit restmateriaal uit de aardappelindustrie. Het is het eerste grote product dat gemaakt is van dit biologisch afbreekbare plastic. Met het materiaal, waarvan ook wegwerpbloempotjes gemaakt zijn, heeft Onora een stijlvolle grafkist gemaakt.

Oprichter en verpakkingsdeskundige Marieke Havermans werkte twee jaar aan de ontwikkeling van de Onora. “Het is een revolutie in de uitvaartbranche, en een revolutie in de bioplastic-verwerkende industrie”, aldus Havermans op de site MKB Servicedesk. “De milieubelasting is de helft minder dan van een houten variant.”

 

MKB Export Award

 

De jury van de MKB Export Award, een initiatief van TNT, RVO en MKB-Nederland, koos Onora uit ruim 150 bedrijven tot winnaar. De jury noemt de schaalbare productiemethode, spuitgieten, als groot voordeel en ziet wereldwijd mogelijkheden voor de vernieuwende grafkisten. Ook in bijvoorbeeld de VS nemen ecologisch verantwoorde uitvaarten een vlucht.

Havermans bevestigt de internationale interesse: “We worden nu al veel benaderd vanuit het buitenland, van Zuid-Afrika tot Australië.” Havermans wil binnen drie jaar uitbreiden naar twintig landen. Eerst de Benelux, later andere Europese landen, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Aan de Export Award is een talencursus naar keuze, een partnerscan van RVO en een transporttegoed van € 30.000 verbonden.

Bron: MKB Servicedesk | Foto: Anderson Mancini, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie